четвъртък, 24 януари 2019 г.

Каква е разликата между шеврон и рибена кост

Много хора като погледнат на пръв поглед реденето на паркета под формата на шеврон и рибена кост, им изглежда едно и също, но всъщност има значителни разлики и когато човек ги разбере, вече много лесно може да направи разликата между двете.

Рибената кост датира още 500 години преди Христа и е използвана в Древен Рим за пътното платно. При рибената кост ламелите са изрязани в перфектни правоъгълници и след това са положени в разместен зигзагообразен модел. Всички паркетни блокове са с еднакъв размер и начинът им на подредба създава много стилен външен вид. Името рибена кост идва оттам, че начинът на редене напомня кости на херинга и затова на английски се нарича herringbone. През 16-и век, пък Франсоа I поръчва на италиански майстори подът в двореца Фонтенбло във Франция да бъде нареден под формата на рибена кост.


Шевронът става популярен през 16-ти век. След което отново стана модерен през епохата на Хаусман от 19-ти век. По това време Париж претърпява масивна реконструкция, а многобройните нови сгради се характеризират с подови настилки Chevron.
Дизайнът на Chevron използва зигзагообразен модел, който е подобен на рибена кост. Въпреки това, вместо да бъдат поставяни в шахматен модел, ламелите са с изрязани краища под 45 градуса. Визията на Chevron Parquet създава изчистен и много стилен вид. Благодарение на характеристиките на модела, този вид редене на паркета създава усещане за широта и помещенията изглеждат далеч по-просторни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар